De cursusleidster

Uit eigen ervaring

Even voorstellen: mijn naam is Joke van Strijp (geboren 1982). Ik ben de gecertificeerde cursusleidster van HypnoBirthing & Doula Den Bosch. Mijn streven is om HypnoBirthing®  praktisch en persoonlijk te maken! Graag bereid ik zwangere vrouwen en hun (geboorte)partner voor op een ontspannen, natuurlijke, mooie geboorte én kraamtijd. Dit doe ik door het aanbieden van groepscursussen, privé-cursussen en workshops. 

Gelukkig kan ik uit eigen ervaring zeggen dat het zeker mogelijk is om de zwangerschap en geboorte als een natuurlijke en mooie ervaring te zien en te beleven. En ook om een enorme inspanning te kunnen leveren, terwijl je ontspannen blijft. Deze ervaring heb ik de eerste keer opgedaan tijdens de geboorte van mijn tweede zoon, in augustus 2016. Dit was een ontspannen thuisbevalling in een intieme setting. Grotendeels zoals ik deze had voorbereid en gevisualiseerd.

Ook de geboorte van mijn dochter in juni 2018 was een hele mooie ervaring. Op deze spontane en natuurlijke geboorte in het ziekenhuis, met medische indicatie, kijken mijn partner en ik heel goed terug. Dankzij een goede voorbereiding en communicatie met de zorgverleners heb ik dit geboorteproces grotendeels kunnen laten verlopen op de manier die wij kozen.

Helaas heb ik ook een andere, wat minder prettige ervaring. Dit was van de geboorte van mijn eerste zoon in 2013. Hoewel wij (mijn partner en ik) uiteraard heel blij waren met de komst van onze zoon, verliep dit hele proces niet bepaald ontspannen. Tijdens deze zwangerschap ben ik naar schatting zo’n 50 keer in het ziekenhuis geweest, onder andere voor controles en uiteindelijk de gemedicaliseerde en ingeleide geboorte.

Toen ik voor de tweede keer zwanger was, besloot ik al snel dat ik het dit keer heel anders wilde beleven. Dankzij HypnoBirthing ben ik met een hele andere ‘mindset’ de geboorte tegemoet gegaan en daarmee verliep de zwangerschap ook veel prettiger. Ik leerde om zelf de regisseur te zijn van het geboorteproces en om uit te gaan van mogelijkheden in plaats van beperkingen. Tegen het einde van de zwangerschap keek ik steeds meer uit naar alles wat er goed kon gaan in plaats van datgene wat er mis kon gaan. Ook mijn partner werd betrokken in dit proces en samen gingen wij de geboorte van onze tweede zoon op een ontspannen en goed voorbereide manier tegemoet. Deze positieve ervaring wens ik nu alle aanstaande ouders toe!

 

Doula diensten

Om de zwangere vrouw (en hun partner) nog beter en intensiever te kunnen ondersteunen bied ik sinds najaar 2019 ook diensten aan als doula. Je kan mij inhuren voor zowel begeleiding als geboortedoula, als postpartum/postnatale doula (na de geboorte). Uiteraard heb ik hiervoor benodigde, passende scholing gevolgd. Je mag ook bij deze diensten rekenen op mijn toewijding en een beroep doen op mijn expertise. Kijk eens op de website van Doula Den Bosch of neem gerust contact op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.

De voordelen van het kiezen voor HypnoBirthing & Doula Den Bosch

  • Actief als doula. Deze kennis en vaardigheden worden, waar passend, geïntegreerd in de HypnoBirthing cursus.
  • Tevens postpartum doula, in combinatie met geboortedoula en/of HypnoBirthing biedt dit interessante voordelige tarieven voor zwangeren
  • Inzetbare basiskennis van Spinning Babies, essentiële oliën en Rebozo
  • Zelf moeder van drie kinderen en zeer verschillende geboorte-ervaringen in zowel ziekenhuis als thuis
  • Goede contacten en samenwerkingen met lokale/regionale ziekenhuis en verloskundigen
  • Op de hoogte van lokale protocollen en richtlijnen
  • Breed netwerk van onder andere geboortewerkers zoals draagconsulent, babycoach, zwangerschapsyoga, voetreflexoloog, acupuncturist en borstvoedingsconsulenten 

 

Werk en vrije tijd

Uit eigen ervaring weet ik dat HypnoBirthing  niet zo zweverig is als de naam wellicht doet vermoeden, maar juist heel praktisch en zelfs wetenschappelijk onderbouwd. En ook al ervaar je het dan toch soms als wat zweverig, wat is daar mis mee? Stel je open voor nieuwe ervaringen en er gaan mooie dingen gebeuren! Dit breng ik ook over tijdens de bijeenkomsten van HypnoBirthing Den Bosch. Ik wissel theorie af met praktische oefeningen en ondersteun dit met veel beeldmateriaal zoals foto’s die passen bij de onderwerpen en mooie geboortefilmpjes. Door mijn jarenlange leservaring ben ik inmiddels zeer vaardig in het op een gestructureerde en toch prettige manier overbrengen van nieuwe kennis.

Naast HypnoBirthing® cursusleidster ben ik bevoegd docent maatschappijleer/Mens & Maatschappij voor o.a. het voorgezet onderwijs en MBO. Samen met mijn gezin woonde ik tot en met 2017 in het gezellige centrum van ‘s-Hertogenbosch maar nu in een nieuwbouwwijk buiten de stad. In mijn vrije tijd sta ik graag in de keuken als hobbykok, met voorkeur voor plantaardige voeding. Ook lees ik graag over een verantwoorde, duurzame en gezonde lifestyle of ga ik naar een museum of de natuur in met mijn gezin.

Benieuwd wat mij inspireert en bezighoudt? Volg mij dan op social media! 

Bekijk hier mijn Instagram pagina

Bekijk hier mijn Facebook pagina

 

 

Scholing

 

2023 Workshop ‘Evidence based geboorteplan en bevalkaart’ –Dr. Claire Stramrood Beval beter

 

2022 Workshop ‘Begeleiden van vrouwen met traumatische bevalervaring’- Dr. Claire Stramrood – Beval beter

2022 Bijscholingsdag postpartum massage – Gentle Beginnings i.s.m. Postnatal Support Network – ‘s-Hertogenbosch

2021 Basiscursus Klankschalen – Happynings Soundhealings – Breda

2020 Training Aromatherapie voor zwangerschap en geboorte – Joyce Hoek Pula – Embracing Birth – Amsterdam

2020 Meerdaagse workshop Spinning Babies® – Jennifer Walker en Marlies Phielix – Gorinchem

2019 Training Foundation birthdoula en Advanced birthdoula  – BiA doula training – Amsterdam

2019 Training Postnatale/Postpartum doula – Postnatal support network – Rotterdam

2018 Workshop Spinning Babies® – Jennifer Walker -Amsterdam

2018 Lezingen Anna Verwaal – geboortepatronen, geboortehormonen en geboortegeschiedenis – Anna Verwaal From womb to world bij Weleda Insights Trainingen – Zoetermeer

2017 Opleiding HypnoBirthing docent – HypnoBirthingThe mongan method  (The HypnoBirthing Institute) – Antwerpen

Joke kon zich goed invoelen en aanpassen aan wat wij nodig hadden. Ze is open, lief en weet superveel! Ze kwam bij ons thuis en dat voelde meteen relaxed. We hebben ook echt gelachen, vinden wij fijn. Ze was no-nonsense waar nodig en zacht op de goede momenten. Topper!