Miranda – 33 jaar

Fijne groep en dynamiek, Joke doet het ook erg goed. Vakkundig, betrokken en met humor. Genoeg ruimte om te lachen en als er verdriet is is hier ook ruimte voor maar niet op een te zware manier.

Sterke punten van de cursus: Afwisseling tussen leren en ervaren, samen naar filmpjes kijken, elke week was anders wat het spannend maakt. Je maakt echt even tijd samen om stil te staan bij de zwangerschap en de nieuwe fase, dus ik ben heel blij dat deze cursus is opgezet voor de ouders (zwangere én geboorte partner) en niet alleen voor de zwangere…

Marjolijn – 37 jaar – Den Bosch

Na een eerste, minder fijne geboorte ervaring met een meer traditionele voorbereiding, was ik zoekende naar iets wat mij én mijn vriend deze keer goed zou kunnen voorbereiden en ondersteunen tijdens de geboorte van onze tweede.

Tijdens de eendaagse workshop kreeg ik het gevoel dat de 5-daagse cursus ons hierbij zou kunnen helpen. Gedurende de cursusweken is ons vertrouwen gegroeid, door de prettige manier van Joke haar ‘lesgeven’ en de inhoud van HB. Natuurlijk blijft de aankomende geboorte spannend, maar ik weet zeker dat ik de geboorte dit keer beter ga beleven: zowel ikzelf als mijn vriend weten wat we kunnen doen om de ervaring positief te beïnvloeden.

Blog #2 ‘Vrouwen’

Afgelopen weekend sloot ik weer een fijne groepscursus af. Een paar dagen later startte een nieuwe groep. En ook mocht ik deze week bij aanstaande ouders in hun eigen huis komen om daar te starten met een privé-cursus. Iedere groep is uniek. Iedere deelnemer daarin (zowel vrouwen en partners) ook. Iedere cursus is vol met een grote diversiteit aan vrouwen. In deze blog een ode aan hen. Dit keer in dichtvorm.

Een zwangerschapscursus vol met vrouwen. Allemaal vrouwen om van te houden. Vrouwen die zich voor mijn neus ontvouwen. En vrouwen die rouwen. Die rouwen om niet levend geboren kindjes die ze niet in hun buik konden houden. Rouwen om gestorven familieleden die hun aanstaande kindje nooit zullen vasthouden. Vrouwen met verdriet, want in hun eerdere geboorte-ervaring zag de zorgverlener haar niet. Ze werd niet echt gehoord, maar wel teveel gestoord. De bubbel waar ze in zat werd niet alleen doorgeprikt maar zelfs ruw doorboord. Dit verdriet en de pijn mag er zijn. We benoemen en erkennen het, geven het een plek, en dat voelt raar maar ook fijn. We maken samen ruimte voor nieuwe, positieve ervaringen in het hoofd, want het lichaam volgt wat je in gedachten gelooft.

Een cursus vol vrouwen die samen met hun geboortepartner aan een mooie ervaring komen bouwen. Ze willen hem (of haar) een waardevolle rol geven, zodat hij stopt met beven rondom de geboorte van het nieuwe leven. Vrouwen die willen dat de partner haar steunt en bijstaat, ongeacht waar deze reis naar toe gaat… Uit of thuis? Geboortehuis of toch ziekenhuis? Waar voelt de vrouw zich goed, wie en wat geeft haar de nodige moed?

Oh lieve vrouwen, jullie zijn om van te houden. Ieder van jullie maakt tijdens deze cursus haar eigen unieke reis. En aan het einde krijgen jullie allemaal de hoofdprijs. Jouw lieve kindje wordt geboren, misschien wel midden in de nacht terwijl je partner naar je lacht. En dan begint de dag van morgen, met weer hele nieuwe zorgen.

Ik ben trots op jullie allemaal, op al deze vrouwen. Juist omdat je bent wie je bent, dat meeneemt de cursus in en niet van je angst wegrent. Je gaat het aan en zie jezelf daar nou eens staan! Na de cursus en na die geboorte: Je hebt het gedaan: jij hebt jouw ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte voor je baby gekregen. Goed gedaan! En jouw aanwezigheid in mijn cursus, met alles wat je meebrengt, dat is een zegen! Vrouwen om van te houden, bedankt voor jullie vertrouwen!

Laura – 35 jaar

Hetgeen ik het meest waardevol vond wat ik heb kunnen toepassen waren de ademhalingsoefeningen. Al was het met heftige rugweeën af en toe niet bij te benen met mijn ademhaling, maar het heeft me er doorheen gesleept…

Verder vond ik het idee dat mijn lichaam alle pijn die veroorzaakt werd zelf tot stand bracht een fijne gedachte; zoals Joke tijdens de cursus vaak aangaf: “jouw lichaam doet dit om het kindje geboren te laten worden”. Die gedachte was tijdens de heftige pijn iets waar ik af en toe aan terug dacht, wat hielp om de pijn te verdragen.

Naast de theorie die heel waardevol was om te leren hoe e.e.a. in zijn werk gaat, heeft D. (partner) ook veel gehad aan hoe hij mij kan bijstaan om de pijn te verdragen. Daarnaast heeft de tip dat we niet genoegen moeten nemen met ‘kan niet’’ in het ziekenhuis ons heel erg geholpen. Ik moest aan de CTG liggen, echter wilde ik heel graag onder de douche. D. heeft geregeld dat er een man van de technische dienst (tijdens het wegwerken van de weeën 😊) op de kamer kwam om de mobiele CTG aan te sluiten en te repareren. Als hij hier niet had doorgezet, had ik de gehele bevalling op mijn bed moeten blijven liggen.

Wie is HypnoBirthing Den Bosch?

Wie is HypnoBirthing Den Bosch/Zwangerschapscursus Brabant? Wat beweegt en inspireert haar? Deelnemers aan een cursus of workshop geven openheid en stellen zich kwetsbaar op. Met deze persoonlijke blog krijgen zij dit terug.

Blog # 1: ‘Fel’

Ik ben HypnoBirthing Den Bosch/Zwangerschapscursus Den Bosch. Lees hier eventueel meer over mij, de cursusleidster. Ik ben het, van begin tot einde. Van intake tot en met afwas. Van het geven van de cursus tot en met de evaluatie. Ook de social media en website onderhoud ik zelf. Vooruit, bij die laatste krijg ik wel wat hulp van mijn man. Ik zit er hélémaal in en dat is, naar mijn idee, ook mijn kracht. Dit bedrijf, met bijhorende diensten, is mijn vierde ‘kindje’. Om maar even in de beeldtaal van zwangerschap en geboorte te blijven… Ik verzorg de cursussen en workshops met liefde en aandacht. En vanuit een bepaalde visie. Die visie is voornamelijk HypnoBirthing. Maar er zit ook het nodige in van mezelf in. Eigen ervaringen en meningen!

Bij de evaluatie, na afloop van een cursus, vraag ik de deelnemers altijd naar hun ervaringen. Over het algemeen niets dan lof, en dat is heel fijn! Soms ook een terecht kritische noot, ook daar sta ik voor open. Want ik ben van mening dat er altijd winst te behalen valt. Een proces dat net begonnen is eindigen met een 10, dat geeft geen ruimte meer voor groei. En ook ik, de cursusleidster kan ontwikkelen en leren. Een enkeling geeft weleens aan dat ik de HypnoBirthing visie zéér overtuigd uitdraag. En dat ik ook erg prat ga op het natuurlijk bevallen en graag en váák vertel over de voordelen hiervan, voor zowel moeder als kind. En dat ik nogal fel kan zijn als het gaat om ‘interventies’ en ‘het overlaten aan het toeval’ of de ‘ach, ik zie wel hoe het loopt’ houding. Want daar gaat HypnoBirthing mijns inziens over! Het gaat over voorbereid zijn, wel overwogen keuzes maken en kritisch zijn. Positief kritisch wel te verstaan. Kritisch naar je zorgverlener, naar je geboorteomgeving, naar jezelf en dan dus ook naar je cursusleidster.

HypnoBirthing gaat uiteraard ook over het leren ontspannen en focus hebben op wat op dat moment belangrijk is (jouw lichaam en baby!). En daar kies je waarschijnlijk al heel bewust voor, op het moment dat jij je aanmeldt als deelnemer. Daar heb je behoefte aan en recht op.

Sommige deelnemers moeten even wennen aan mijn felheid en moeten daar, zelfs na de cursus, nog een beetje van bijkomen. Mag ik wat terughoudender zijn en meer ruimte geven in mijn cursus aan angsten, twijfels en ‘de gemiddelde mening’? Misschien wel… maar niet teveel. De ‘gemiddelde mening’ kan je ook ergens anders krijgen. Bij een willekeurige andere zwangerschapscursus (ik noem geen namen en doel ook nergens specifiek op!). Of gewoon gratis op het internet, op een willekeurige website over zwangerschap of in een tijdschrift voor (aanstaande) ouders.

Maar HypnoBirthing en ik staan ergens voor! Je krijgt het niet cadeau namelijk, die ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte. Want hoewel geboorte een heel natuurlijk proces is, zijn we er te ver vanaf gaan staan. Geboorte is een medische gebeurtenis geworden die af en toe goed lijkt te gaan. Ik zie het graag (weer) als een gebeurtenis die in principe vanzelf goed gaat en af en toe wat medische ondersteuning nodig heeft. En soms is het niet anders… of loopt het inderdaad niet zoals je graag gewild had. Vanwege een medische indicatie of verandering van omstandigheden. En dan ben je blij dat de medische wetenschap er is. En terecht! Maar verwacht a.u.b. niet dat je borstvoeding rijkelijk zal vloeien, jij binnen een paar dagen weer op de been bent en je kindje ook compleet ongeschonden geboren wordt, nadat jij jouw geboorte door een ander hebt laten bepalen en leiden. Your body, your baby, your birth!

Mede hierom ga ik vanaf vandaag nog persoonlijker te werk. Graag leer ik jou/jullie alvast een beetje kennen voordat je deel gaat nemen aan mijn cursus of workshop. Ik wil je ruimte geven om je vragen te stellen, om kritisch te zijn en af te tasten of dit écht de cursus/workshop is die past bij jouw behoeften. Daarom altijd een persoonlijke intake voordat we overgaan tot inschrijving en betaling. Omdat het proces van weloverwogen, goed geïnformeerde keuzes meteen mag beginnen! Bedankt voor jouw vertrouwen.

Groetjes van Joke – cursusleidster HypnoBirthing Den Bosch

Jonge ouders – eerste kindje

Prettig om te weten waren de achtergrondkennis over fases van geboorte, zodat ik wist wat er gaande was tijdens de bevalling. Ook heb ik de ademhalingstechniek tijdens de ontsluitingsfase goed kunnen inzetten. Verder vond ik het prettig dat ik goed op de hoogte was van alle mogelijkheden en de gevolgen hiervan rondom houdingen tijdens de bevalling, pijnbestrijding, postnatale keuzes.

Ik heb veel gehad aan mijn coachende partner, die dankzij de cursus goed wist wat hij kon doen. We waren echt een team!


Ik heb door de cursus concrete handvatten gekregen hoe ik mijn vrouw kon ondersteunen tijdens het geboorteproces. Denk hierbij aan helpen met het opvangen van de weeën, maar ook overleg voeren met de zorgverlener op momenten dat dit nodig was en zorgen voor een prettige omgeving.

Mérie (34) en Tijmen (35)

…Ik vond eigenlijk alles heel erg interessant. Bepaalde zaken wist ik al, maar er waren ook zeker eye openers bij. Vooral de specifieke info over hoe je baarmoeder werkt en wat hormonen voor je kunnen betekenen, was ik me vooraf niet bewust van. Al was ik me ook niet bewust van het feit hoe belangrijk contact met je ongeboren kind kan zijn. Het klinkt heel logisch, maar ik was me er totaal niet bewust van. Bizar eigenlijk.

… Het was praktischer dan ik vooraf had verwacht, wat ik heel prettig vond. Ik heb het gevoel veel zelf te kunnen toepassen en daar na het volgen van de cursus geen ingewikkelde begeleiding bij nodig heb. De methode HB voelt voor mij heel logisch. Dat is iets wat ik gehoopt had vooraf, maar ik ben vooral blij dat het ook echt zo was.

… De cursus heeft precies gebracht wat je hebt gezegd in het begin en heeft ons geholpen in het proces naar het geboorte proces toe. We kijken allebei met zelfvertrouwen en positief er naar uit.

Angela – eerste kindje

Door de theoretische informatie en voorbeelden die aangehaald worden in de cursus heb ik meer vertrouwen gekregen in mijn lichaam en in mijn baby. Dit heeft mij geholpen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling, maar ook nu in de eerste weken na de geboorte. Ik luister naar mijn gevoel en zoek daarbij zeker ook naar theoretische informatie. Maar die informatie filter ik en gebruik ik zoals dat voor mij goed voelt.

…Door het vertrouwen in mezelf en in mijn lichaam kon ik tijdens de bevalling goed op mijn ademhaling letten en focussen op wat mijn lichaam aangaf. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ondanks de snelheid niet in paniek ben geraakt en mijn kracht op de juiste wijze ingezet heb.

…Mijn partner heeft me sinds de cursus regelmatig gewezen op mijn ademhaling, en dat ik even moest ontspannen. Dit was voor mij een goede reminder. Tijdens het geboorteproces is hij vooral mijn rots in de branding geweest.

… Al met al verliep de bevalling echt anders dan dat ik gedacht had, maar onder andere door de cursus kon ik toch op mijn manier omgaan met de snelheid van de geboorte van Finn.

…Ik ben tevreden met de zorgverlening en eenieder die geholpen heeft. Mijn wensen zijn gerespecteerd. Ik ben blij dat mijn partner en ik de cursus hebben gevolgd, want daardoor heb ik veel meer vertrouwen in mezelf gekregen. Maar uiteindelijk ben ik vooral trots op mezelf en nog steeds onder de indruk van de prestatie die ik geleverd heb.

Kirsten – 32 jaar – privé-cursus

Mijn man en ik hebben de privé-cursus gevolgd, omdat de data voor de groepscursus ons niet uitkwamen. Ook wilden we de cursus graag grotendeels in het Engels krijgen in verband met de niet Nederlandse afkomst van de partner.
Wat een luxe om in het comfort van je eigen huis, op de tijden dat het uitkomt, in alle rust al je vragen te kunnen stellen. Ook na de cursus en tussendoor was Joke beschikbaar en dat hebben we als erg prettig ervaren.
HypnoBirthing sprak mij aan omdat het vooral veel ‘common sense’ is, wetenschappelijk onderbouwd, en in tegenstelling tot wat mensen wel eens denken – absoluut niet zweverig. Ons doel vooraf was om de bevalling goed geïnformeerd en zonder angst in te gaan en dit is gelukt dankzij de cursus en de goede begeleiding van Joke.
Toen de bevalling (eindelijk!) begon had ik alleen maar heel veel zin om ons kindje te ontmoeten en de ademhalings- en ontspanningsoefeningen zorgden ervoor dat ik ontspannen bleef en zelfs tussen de weeën door geslapen heb. Mijn man wist heel concreet hoe hij mij tijdens de bevalling kon ondersteunen. Het formuleren van geboortevoorkeuren heeft veel geholpen zowel in de communicatie met mijn man als met de zorgverleners.
Mijn geplande thuisbevalling eindigde toch in het ziekenhuis, maar ik kijk met een heel goed gevoel op de bevalling terug. Dankzij de technieken die we in de cursus geleerd hadden hebben we nooit het gevoel gehad dat we de regie kwijt waren, maar waren we juist op alles voorbereid en konden we ook accepteren dat het anders liep dan we gehoopt hadden.
Ik zou de cursus van harte aanraden aan iedereen die nog even dat laatste stukje (zelf)-vertrouwen nodig heeft om de bevalling en periode daarna positief in te gaan.

K en G – tweede kindje

In het proces naar de geboorte toe heb ik veel aan de affirmaties, visualisaties en diepe ontspanningsoefeningen gehad. Ik vond de periode naar de geboorte toch spannend door mijn vorige ervaring en merkte dat de HypnoBirthing echt meer vertrouwen gaf.

Een dag voor de uitgerekende datum braken in de ochtend mijn vliezen en in de avond begonnen de golvingen. Ik merkte dat ik door de HypnoBirthing beter de rust en het vertrouwen kon bewaren dat de golvingen vanzelf zouden beginnen.

Toen de golvingen begonnen merkte ik dat ik veel vertrouwen had in mijn lichaam en dat de ademhalingsoefeningen heel goed werkte. Ik kon hierdoor goed ademen tijdens de golvingen en in de tussenfases kwam ik echt tot rust, dat was heel fijn.

We kijken beiden terug op een goede bevalling. Ik had veel vertrouwen in mijn eigen lichaam en het proces en kon me hier goed aan over geven. Ik kon goed in mijn eigen coconnetje blijven.

——————–

Door de cursus is mijn vrouw met meer vertrouwen de bevalling in gegaan en merkte ik (de partner) dat ze vanaf het begin de bevalling goed onder controle had. Vooral de ademhalingsoefeningen hielpen erg goed met het opvangen van de golvingen. Omdat K het zo goed deed vanaf het begin gaf mij dit ook veel vertrouwen in het verdere verloop en kon ik rustiger naast haar blijven om haar te steunen op de momenten waar dat nodig was. Door de cursus werd de rol van de partner mij ook meer duidelijk waardoor ik met meer rust bij K kon zijn en op de juiste momenten haar kon helpen en steunen (door bijvoorbeeld de ademhalingstechnieken mee te doen, drinken aan te bieden of gewoon een aai of iets anders te geven).