Mike en Annika – eerste kindje

De ademhalingstechnieken, de theoretische onderbouwing voor mij erg interessant en voor Mike heel erg gewenst. Wij wilden ons met deze cursus graag Samen voorbereiden en hierdoor echt als team richting de geboorte, dit is helemaal gelukt. Wij hebben het idee dat we nu een nog beter team vormen en dat voor ons de ideale geboorte helder is, in het hoofd van beide. Dit belangrijkste doel kwamen we halen en hebben we gevonden.

Sterke punten leider cursus:
Enorm veel kennis, lekker nuchter en praktisch. Zeer duidelijke uitleg, heel fijn.

Prijs-kwaliteit verhouding:
Je (cursusleidster) stopt enorm veel tijd in voorbereiding, nazorg en het betreft een gehele ochtend en dan 5x + de extra avond. Alleen al om de grootte van de cursus is het de prijs zeker waard. Uiteindelijk gaat het om de inhoud en ook deze (variatie van het cursusprogramma) maakt het de prijs-kwaliteit zeker waard.

Susanne – eerste kindje

Meest waardevolle cursusinhoud:

– Informatie m.b.t. wat je kunt verwachten aangaande het gehele geboorte proces.

– Hoe je je gedachten gang kunt programmeren om uiteindelijk zo ‘ontspannen’ mogelijk het proces in te gaan

– Tips voor de partner, hoe kan hij bijdragen

– Ontspanning- en ademhalingsoefeningen

– Het voordeel van het proces natuurlijk laten verlopen en de regie in eigen handen te kunnen houden.

 

Sterke punten cursusleidster:

– goede presentatie overbrengt skills

– voelt de groep goed aan

– betrokkenheid

– goede sfeer creëren

Gezin Beckman – ‘s-Hertogenbosch

Ik had deze cursus niet willen missen! Zowel ikzelf als mijn partner hebben heel veel nieuwe dingen geleerd en hele nuttige technieken en tips gekregen. het stimuleerde daarbij dat we in gesprek gingen hoe we de geboorte voor ons zien. Met heel veel meer vertrouwen en nieuwsgierigheid kijk ik nu echt uit naar de geboorte! daarbij is Joke een heel positief en fijn mens, waar je graag dingen van wilt leren!

Vrouw – 31 jaar – Den Dungen

Op een hele normale en ontspannen zaterdag had ik ’s nachts al wat steken gevoeld maar die gingen ook weer weg. In de loop van de ochtend begon het steeds meer te ‘rommelen’. Ik voelde wel wat krampen, maar wist nog niet helemaal wat het was. We gingen takken zoeken voor het ooievaarsnest in de tuin en ik zei wel al gelijk ‘we gaan met de auto en niet lopen’, alsof ik wist dat iets anders was dan normaal. Tegen het einde van de ochtend, rond 12:00 uur besloot ik mijn afspraak van die middag af te zeggen. Ik wist niet dat de geboorte was begonnen, maar wel dat ik me anders voelde en me naar binnen wilde keren. Die middag tekende ik de letters van de naam van onze dochter op een houten plaat zodat mijn vriend het geboortebord kon gaan figuurzagen. Ik ging op een gegeven moment terug naar binnen en ben op de bank gaan zitten.

Rond een uur of 16:00 merkte ik dat de krampen een regelmaat kregen en ben ik ze gaan klokken met een app. Al na drie golvingen gaf de app aan ‘maak je klaar om naar het ziekenhuis te gaan’: ze kwamen om de 5 minuten en duurden gemiddeld 45-60 seconden. Omdat ik zo ontspannen was, was ik zelf nogal verbaasd. Ik heb de vk gebeld en die was er om 17:00 uur. We hebben gepraat en ik moest me bij elke wee echt even concentreren maar ik was er nog helemaal ‘bij’. Ze voelde dat ik 1 cm ontsluiting had en gaf aan dat ze niet zeker wist of het door zou zetten. Ze had het gevoel van wel, en zou over een uur of 3-4 weer terugkomen om te kijken hoe het met me ging. Ik ben even gaan douchen en J ging koken. Uiteindelijk was ik niet in staat om mijn bord leeg te eten want de golvingen kwamen steeds sneller en werden steeds intenser. De houding die ik fijn vond, op mijn knieën op de grond en hangend op de bank, was ineens niet meer fijn. Ik ging op mijn zij op de bank liggen, dat ging nog wel. Op een gegeven moment ben ik naar boven gegaan en moest ik eerst nog naar het toilet. Ik zei tegen J dat hij de vk nu moest bellen want deze intensiteit was veel hoger dan ik had verwacht. Hij belde haar en terwijl hij haar aan de lijn had kreeg ik een hele heftige wee terwijl ik op het toilet zat. Ik kon ‘m amper opvangen. E (de vk) hoorde me en zei ‘oh volgens mij gaat het erg snel, ik kom er nu aan’. Rond 19:35 was ze bij ons en lag ik op bed. Ik was nu al niet meer aanspreekbaar en volledig in mezelf om de weeën op te vangen. J had mijn beiden polsen vast en bleef me coachen. Terwijl E onderweg was, braken mijn vliezen. Hij zag dit en ik had zelf nog niet eens door wat er gebeurde. Hij zei ‘je vliezen zijn gebroken, het is helder, je doet het goed, ga door’ en ik richtte me gelijk weer op mezelf.

Hij bleef tegen me praten en toen E uiteindelijk bij ons was, constateerde ze dat ik al 9 cm ontsluiting had. Ik mocht op gevoel verder gaan terwijl zij haar spullen ging uitladen. Op dat moment had ik al enorme drang om te duwen en vond ik het heel heftig en was ik erg overweldigd door de intensiteit ervan. Ik schreeuwde bij elke golf en bleef elke wee klokken. J kon me op die manier coachen omdat hij wist dat het steeds na ongeveer 1 minuut minder werd. Dus zo praatte hij me er doorheen. Toen E als een malle alles had uitgepakt en klaar was mocht ik gaan persen. Het duurde even voordat ik echt doorhad wat er gebeurde. Dankzij haar coaching kon ik uiteindelijk stoppen met schreeuwen en alle kracht in stilte en met ademhalen omzetten in kracht naar binnen toe. Dat bleek de sleutel want ontzettend snel werd onze prachtige dochter O geboren om 20:54. Uiteindelijk duurde de hele geboorte voor mijn gevoel dus van 17:00 tot 21:00, een hele korte tijd! Het ging zo snel omdat ik niet bang was, bleef ademen en bleef ontspannen. De vk vond het een geweldige thuisbevalling om te begeleiden en ze heeft ons gecomplimenteerd dat we samen echt een team waren. En het viel haar ook op hoe ontspannen ik was en dat ik me volledig overgaf aan de situatie. Zowel O als ik hebben weinig geleden: ik had 1 hechting voor de zekerheid maar die was niet eens echt nodig. O is helemaal gaaf geboren en zag er meteen ontzettend gezond uit. Het eerste uur heeft ze heerlijk op mijn borst gelegen en ik was alleen maar beduusd en verbaasd over wat er zojuist gebeurd was. Ik kijk ontzettend goed terug op haar geboorte, het is een hele warme en fijne herinnering. Mede daarom hebben we samen een ontspannen start gehad, en de eerste dagen ook weinig bezoek gehad. In onze slaapkamer leefden we ruim een week, en dat was heerlijk overzichtelijk. Wat een fijne bubbel!

Aanstaande ouders – eerste kindje

HypnoBirthing is een cursus die inzicht geeft in het geboorteproces. Enerzijds door het verstrekken van kennis, anderzijds door het leren ontspannen. Wij hebben vooral geleerd hoe we controle konden hebben over ons geboorteproces, hoe deze ook loopt. Ook al loopt het anders dan gepland, we weten wat de opties zijn, omdat we goed geïnformeerd zijn, en we weten hoe we hier als persoon op kunnen reageren, omdat we daarmee geoefend hebben. En dat is de winst die we mee nemen!

Nieuwe ouders – eerste kindje

HypnoBirthing is een cursus die inzicht geeft in het geboorteproces. Enerzijds door het verstrekken van kennis, anderzijds door het leren ontspannen. Wij hebben vooral geleerd hoe we controle konden hebben over ons geboorteproces, hoe deze ook loopt. Ook al loopt het anders dan gepland, we weten wat de opties zijn, omdat we goed geïnformeerd zijn, en we weten hoe we hier als persoon op kunnen reageren, omdat we daarmee geoefend hebben. En dat is de winst die we mee nemen!

Aanstaande ouders – Den Bosch – eerste kindje

Inhoud cursus meest waardevol:
– Informatie over de fysiologie van lichaam moeder en baby
– Dat je als vrouw en geboortepartner invloed mag/kan uitoefenen tijdens het geboorteproces en hoe je dat kan doen (en niet klakkeloos moet opvolgen wat de professionals van je vragen)
– Voorbeeldsituaties waarbij we zelf moesten nadenken over de mogelijke manieren van beïnvloeden van het geboorteproces
– Praktische oefeningen in de zaal

Sterke punten cursusleidster:
– Geeft heldere uitleg
– Betrekt de cursisten actief
– Emotioneel betrokken

Jet en Koen – tweede kindje

Wat wij het meest hebben meegenomen uit de cursus is de ontspanning tijdens de geboorte/baring. Ik heb door de cursus (en de inspirerende Joke 😉 me helemaal verdiept in de wereld van geboorte-plan, doula’s en baringen, fijn! Voor mij was de grootste openbaring (en dit is een beetje een open deur) dat iedereen zich heel erg focust op de geboorte van het kindje, het moment dat het kindje er is. Terwijl de uren daarvoor al zoveel uitmaken voor de welzijn van moeder, kind en gezin!
Verder heel praktisch heb ik door de oefeningen meer bewust ontspannen en rust genomen tijdens de zwangerschap, omdat ik graag wilde ‘oefenen’ voor de baring. Dat heeft mij veel heerlijke momenten in bad opgeleverd, die weer bijdroegen aan een zeer ontspannen zwangerschap.
Daarnaast hebben we uren light touch massage gedaan tijdens de baring, heel fijn!
Thuis is heerlijk! Precies wat we gehoopt hadden! Het begon vannacht om 2:00, met om de 10/15 min zonder heel veel regelmaat, maar te heftige golven om te slapen. Koen en  K (kind 1)  (want dat heb je met een familiebed) sliepen heel onrustig maar konden doorslapen tot 07:30. Tot die tijd kon ik het zelf heel goed hebben.
Rond 05:00 kwamen de weeën om de 5 min. Maar nog steeds goed te doen. (Beetje tv kijken, serie kijken, patience op mijn telefoon).
Om half 9 hebben mijn ouders K opgehaald en is mijn vader bij ons gebleven (zoals afgesproken). Koen en ik hebben samen in de tuin gewandeld en in huis rond gehangen, vk gebeld om 10:00, toen zat ik in bad. Toen zij terug kwam om 11:00 heeft zij toch getoucheerd omdat de weeën wel heel heftig leken te worden en ik er toch aan toe was te weten hoever ik was. (Terwijl dit eigenlijk niet het plan was). Met de mededeling 3cm (pas!) zakte de moed mij heel even in de schoenen, maar met een rondje in de zonnestralen van de tuin en Koens’ lieve woorden kon ik me herpakken en zijn we samen in bad gaan zitten. Toen ging het heel hard! Rond 13:30 werd het echt heftig en Koen heeft opnieuw de vk gebeld, omdat ik aanzet voelde tot persen. Uiteindelijk voelde ik me heel fijn op de douchestoel en heeft de vk de baarkruk uit de auto gehaald. Daar ben ik uiteindelijk op eigen kracht (koen achter me zittend met light touch massage en papa voor me staand terwijl ik aan zijn armen hing) op bevallen. B (baby) is om 14:42 geboren, heel zacht, piano muziekje en gordijnen dicht. Een echte ‘tingeltangel’bevalling zoals ik ‘m graag wilde, ondanks dat we afweken van het plan.
Halve lotus en eigenlijk verder niks aan de hand, ik heb zelf even gedoucht en daarna hebben we taart en champagne 🥂 op :)!

Nicole en Guido – Helvoirt

Ik wilde je nog even een berichtje sturen naar aanleiding van de Zen & Zelfverzekerd Zwanger cursus. We hebben namelijk ook een ‘reguliere’ zwangerschapscursus waar we aan meededen, maar dat valt niet te vergelijken. Wij vonden de workshop van jou en Annika namelijk zó waardevol! Veel fijne informatie, bevestiging van hoe wij de bevalling in gedachten hebben (aan wat je zelf allemaal wél kunt doen), praktische en nuttige tips waar we mee aan de slag kunnen (voor massage, ademhalingstechnieken maar ook fijne houdingen), en zeker niet onbelangrijk: het vertrouwen in dat wij dit kunnen! Ik ben je er heel dankbaar voor, en wilde je zeker die terugkoppeling nog even geven.

Iris en Jan – eerste kindje

Cursusleidster score: Joke kon zich goed invoelen en aanpassen aan wat wij nodig hadden. Ze is open, lief en weet superveel! Ze kwam bij ons thuis en dat voelde meteen relaxed. We hebben ook echt gelachen, vinden wij fijn. Ze was no-nonsense waar nodig en zacht op de goede momenten. Topper!

Prijs-kwaliteit score: 8
Het is kostbaar, maar wij hebben dingen geleerd waar we ons hele leven nog profijt van hebben! En we kijken vol vertrouwen uit naar de geboorte van ons kindje. Onbetaalbaar 🙂