Laura – 35 jaar

Hetgeen ik het meest waardevol vond wat ik heb kunnen toepassen waren de ademhalingsoefeningen. Al was het met heftige rugweeën af en toe niet bij te benen met mijn ademhaling, maar het heeft me er doorheen gesleept…

Verder vond ik het idee dat mijn lichaam alle pijn die veroorzaakt werd zelf tot stand bracht een fijne gedachte; zoals Joke tijdens de cursus vaak aangaf: “jouw lichaam doet dit om het kindje geboren te laten worden”. Die gedachte was tijdens de heftige pijn iets waar ik af en toe aan terug dacht, wat hielp om de pijn te verdragen.

Naast de theorie die heel waardevol was om te leren hoe e.e.a. in zijn werk gaat, heeft D. (partner) ook veel gehad aan hoe hij mij kan bijstaan om de pijn te verdragen. Daarnaast heeft de tip dat we niet genoegen moeten nemen met ‘kan niet’’ in het ziekenhuis ons heel erg geholpen. Ik moest aan de CTG liggen, echter wilde ik heel graag onder de douche. D. heeft geregeld dat er een man van de technische dienst (tijdens het wegwerken van de weeën 😊) op de kamer kwam om de mobiele CTG aan te sluiten en te repareren. Als hij hier niet had doorgezet, had ik de gehele bevalling op mijn bed moeten blijven liggen.