Marieke – eerste kindje – HypnoBirthing cursus

Voor mij was het belang van ontspanning wat me het meest geholpen heeft. De golvingsademhaling in bad bleek de meest effectieve. Eerst heb ik deze op een yogabal gedaan, maar dat ging langzaam. Daarna in bad is het openen heel snel gegaan! Het ging zo snel dat we volledige opening hadden toen we nog thuis waren. Ondanks dat ons originele plan was om in het ziekenhuis te bevallen, hebben we toen besloten om thuis te bevallen. Hier zijn we heel blij mee, want zo konden we langer in die bubbel blijven.

De J-ademhaling werkte bij mij iets minder, omdat ik heel erg de persdrang voelde. Met de gedachte ‘je lichaam weet wat het moet doen’ heb ik de J- ademhaling losgelaten en wel geperst, waardoor ze er snel was.
Wat denk ik ook heeft geholpen is dat ik op een baarkruk heb kunnen zitten. Vanuit HypnoBirthing hadden we hierover geleerd dat de zwaartekracht mee helpt. We hadden geluk gehad dat onze verloskundige deze in haar auto had liggen. Omdat ik op de baarkruk kon zitten tegen R. aan, voelde het echt als teamwork en dat was super speciaal.

Wat ik ook fijn vond is dat R. ook snapte wat er ongeveer gebeurde in de verschillende fases. Hij kon daardoor goed ondersteunen in het ontspannen.

Dankzij het geboorteplan konden we onze wensen duidelijk aan de verloskundige overbrengen, met als ultiem moment dat R. baby J. zelf aan heeft kunnen pakken en op mij heeft gelegd.