Mark en Lotte-Carlijn – eerste kindje – HypnoBirthing cursus

Ons geboorteverhaal luidt als volgt. Om 23.55 uur kwam Mark naar bed. Ik werd wakker en moest even plassen. Mark is als een blok in slaap gevallen en ik heb vanaf dat moment niet meer kunnen slapen. Merkte dat het een beetje begon te rommelen. Ben toen momenten uit bed gegaan en heb veel gelopen en tegen het ledikantje van Sofie gehangen om de golvingen op te vangen. Qua ademhaling ging het heel goed en had ik, vond ik zelf een fijn ritme gevonden. Toen rond 03.30 uur is Mark wakker geworden en heb aangegeven dat de geboorte begonnen was. We hebben eerst getimed voordat we de verloskundige en Jet gebeld hebben. De golvingen kwamen al elke 3 minuten en dan 1 minuut lang. Toen zijn we gaan bellen. Rond 05.00 uur is de verloskundige gekomen en 10 minuten later is Jet gekomen. De verloskundige heeft toen alle controles gedaan. Ik bleek al 2 tot 3 cm ontsluiting te hebben. Dus de verloskundige is toen weer even weg gegaan en zou 2 uur later terug komen. Ik heb in de tussen tijd alleen maar gelopen en tegen de deurstijlen gehangen. Mark heeft af en toe gemasseerd of druk gegeven op plekken waar ik dat fijn vond. Rond 06.00/06.30 uur ben ik buiten een blokje gaan lopen. Heb de zon zien op komen en een haan horen kraaien 😅.

Weer thuis gekomen heb ik vrij snel een douche gepakt. Dat was fijn. Ik ben daarna weer naar beneden gegaan en toen braken mijn vliezen. Mark heeft toen weer de verloskundige gebeld en die is meteen gekomen. Ondertussen hebben Mark en Jet het bad vol laten lopen. Toen de verloskundige de controles had gedaan had ik al volledige ontsluiting. En kon ik het bad in. Ik moet wel zeggen dat ik het ademhalingsritme een beetje verloren was tijdens de persweeën maar wel een ander ritme weten te vinden. Er heerste een totale rust en ik was in mij zelf gekeerd. Ik heb toen 30 minuten in bad gezeten. Vond het op dat moment erg lastig om te voelen wanneer het begin van een wee was en het einde. Maar dat schijnt het effect te zijn van het warme water. Het hoofdje van Sofie was zichtbaar maar floepte elke keer weer terug naar binnen zodra de wee over was. Ik ben toen uit bad gekomen en ben op de bank gaan liggen (vond ik geen pretje, maar kon niet anders). De verloskundige heeft toen een knip moeten zetten omdat Sofie met haar rechter elleboog en linker handje naast haar hoofd geboren wilde worden. Na 1 goede perswee was ze er. Ik heb haar toen zelf aangepakt en op mijn buik/borst gelegd. Sofie begon meteen te zoeken naar mijn tepel. Na drie kwartier lag ze al te drinken aan mijn borst.
De placenta is binnen 30 minuten geboren.
Dit is ons verhaal.

Wat ik vooral mee heb genomen vanuit de cursus was de rust tijdens de geboorte. De ademhalingstechnieken, de massages, het in beweging blijven en het bevalbad als hulpmiddel gebruiken. En zelf aangeven wat ik fijn vond. De eigen regie hebben en houden.