Vader (37) en moeder (32) – eerste kindje – HypnoBirthing groepscursus

Tijdens de laatste weken van mijn zwangerschap luisterde ik dagelijks naar één HypnoBirthing-oefening. Dit hielp me ontspannen voor het slapen gaan en tijdens perineum-massage. De ontspanning kwam uiteindelijk bijna automatisch. Deze oefening heeft me tijdens de ontsluitingsfase heel erg geholpen om ontspannen en in mijn bubbel te blijven.
Naar aanleiding van de cursus heb ik uitgebreid nagedacht over mijn geboortewensen. Dit ‘plan’ heb ik meerdere keren bijgesteld tot het helemaal goed voelde. Zowel voor mij als mijn man was heel helder wat ik belangrijk vond tijdens de geboorte (rust, niet praten in mijn bijzijn, geen tijd, geen informatie over ontsluiting, contact met VK loop niet via mij). Deze duidelijkheid heeft me veel rust gegeven tijdens de geboorte. Daarbij wist mijn man, zonder al te veel woorden, hoe hij er voor mij kon zijn.

Ik ben er van overtuigd dat de uitgebreide voorbereiding van de geboortewensen ertoe bijgedragen heeft dat de geboorte voor mij rustig verlopen is. Het niet weten hoe de ontsluiting vorderde is een heel belangrijk onderdeel geweest. Ik voelde mezelf heel krachtig en was er van overtuigd dat het heel vlot ging. Ik maakte mezelf bij de tweede touché wijs dat ik minstens 7-8cm ontsluiting had en ik ben heel blij dat ik niet wist dat het in werkelijkheid ‘pas’ 4 centimeter was.
Tijdens de ontsluitingsfase was de communicatie met de verloskundige alleen met mijn man en in een andere ruimte. De informatie waarvan mijn man dacht dat die voor mij belangrijk was communiceerde hij later met mij. Dit bewaarde veel rust.