Wat is een goed startmoment voor een cursus?
Het meest ideale moment om deel te nemen aan een zwangerschaps/geboorte-cursus is tussen de 20e en de 30e week van de zwangerschap. Dit advies geldt voor de HypnoBirthing® cursus en ook voor de Eendaagse cursus Natuurlijke geboorte en voor de cursus over Het vierde trimester.
Als je op tijd meedoet en dus niet tot de laatste weken van je zwangerschap wacht, dan heb je nog genoeg tijd om alle informatie te laten bezinken, de oefeningen te blijven doen, verdieping te zoeken en de laatste voorbereidingen te treffen zodat jij en je geboortepartner optimaal zijn voorbereid op de komst van jullie kindje. Kortom, je kan na het volgen van de cursus zelf actief blijven om jezelf te conditioneren en programmeren t.a.v. die positieve mindset!
Eerder dan 20 weken zwangerschap starten mag natuurlijk ook. En later dan 30 ook. Vanaf circa 20 weken zal de zwangere en ook de partner waarschijnlijk de baby kunnen voelen bewegen. Dit is extra stimulerend voor het maken van contact met de ongeboren baby. En dat is ook een belangrijk onderdeel van de cursus en het aanstaande ouderschap.
Na week 30 neemt de energie mogelijk ook af en kan het volgen van een cursus zowel mentaal als fysiek pittig zijn, vooral als deze in de avonduren is. HypnoBirthing noemt zich overigens niet voor niet een zwangerschapscursus, en niet enkel een bevallingscursus, omdat je er tijdens de zwangerschap dus ook al veel profijt van hebt. Dit advies geldt ook voor de Eendaagse cursus Natuurlijke geboorte.
Een complete HB cursus omvat vier (privé) of vijf bijeenkomsten, in opeenvolgende weken. Dus uiterlijk rond jouw 30e – 35e week van de zwangerschap ben je ‘klaar’ met de cursus.
De cursusdata uit de agenda sluiten niet aan bij mijn zwangerschapstermijn. Zijn er nog andere mogelijkheden?
Komt jouw baby misschien al snel? En heb je geen tijd meer om een volledige cursus te volgen? Staat er geen groepscursus in de agenda die ook past in jouw eigen agenda of die aansluit bij jouw behoefte? Misschien is een privé-cursus of de Eendaagse zwangerschapscursus dan iets voor jou/jullie. Het is ook mogelijk om privé een opfriscursus te volgen van een of meerdere sessie. Kijk hiervoor naar: Privé-sessie.
Neem contact op zodat we samen een passende cursus of workshop kunnen bespreken. Dan bekijken we in overleg hoe we jou (en je geboortepartner) kunnen voorbereiden op een ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte.
Krijg ik een cursus HypnoBirthing vergoed door mijn zorgverzekeraar?
HypnoBirthing raakt ook in Nederland steeds beter bekend en meer erkend! De meeste zorgverzekeraars vergoeden een cursus HypnoBirthing® gedeeltelijk. Dit zit vaak in het aanvullende pakket. Kijk hiervoor in de voorwaarden van jouw verzekering. De vergoeding kan oplopen tot wel 200 euro per cursus! De meeste deelnemers krijgen echter zo’n 50 euro vergoed.
Ook de Eendaagse zwangerschapscursus, privé-sessies en zelfs doula begeleiding wordt vaak gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekering. Zij kijken veelal naar de KvK registratie en of de cursusleidster is aangesloten bij een vereniging. Check altijd zelf je eigen pakket/verzekering om gegarandeerd te zijn van vergoeding. Als geld een kwestie is, dan bespreekt HypnoBirthing & Doula Den Bosch graag tips met jou om te kunnen besparen op andere uitgaven rondom de komst van je baby.
Waarom krijg ik de factuur pas na afloop van de cursus/workshop?
De zorgverzekeraar vraagt vermelding met dagtekening en data van de bijeenkomsten op de factuur. Deze kan hierom pas uitgeschreven worden door HypnoBirthing Den Bosch na afloop van de cursus of workshop. Indienen voor aanvang van de cursus/workshop wordt dus meestal niet geaccepteerd. Bovendien wordt hiermee ook fraude voorkomen, in het geval van ‘wel inschrijven maar niet meedoen’. HBDB rekent op jouw begrip.
Wat is het verschil tussen HypnoBirthing® en hypnobirthing?
HypnoBirthing® (met hoofdletters H en B en het trademark teken) is een geregistreerd merk. Hieraan kan je zien dat het gaat om een HypnoBirthing cursus volgens de originele methode, de Mongan Methode (vernoemd naar de Amerikaanse oprichtster, hypnotherapeut en schrijfster van het boek). Cursusleidsters die de HypnoBirthing cursus geven zijn aangesloten bij een vereniging, welke zorgdraagt voor een standaard kwaliteit en bijscholing. Alle cursusleidsters, zowel in Nederland als in meer dan 40 andere landen wereldwijd, geven de cursus op vergelijkbare manier. De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten van circa 2,5 uur en heeft een vast programma. Deze methode is ook erkend door de zorgverzekeraars en daarmee kom je vaak in aanmerking voor een vergoeding.
Hypnobirthing is een verzamelnaam voor cursussen waarbij er gebruik wordt gemaakt van hypnose technieken. De cursusleidsters zijn hier niet altijd in getraind en werken niet volgens de standaarden van de HypnoBirthing® vereniging Nederland-België. Dit zegt overigens nog niets over de kwaliteit van de cursus. Als je echter een HypnoBirthing cursus boekt, dan weet je zeker dat je te maken hebt met een getrainde en erkende cursusleidster.
Hoe groot is de groep van de zwangerschapscursus HypnoBirthing®
De gemiddelde groep bij de HypnoBirthing cursus bestaat uit circa 10 deelnemers (zwangeren + hun partner). Meer is alleen bij uitzondering en minder is in groepsverband meestal zeker niet. Met deze groepsgrootte kan de cursusleidster tegemoet komen aan ieders persoonlijke behoefte en verhaal. Ook leren de deelnemers elkaar kennen, ontstaat er geen ‘klas’gevoel en wel een prettige interactie.
De groep van de Eendaagse cursus Natuurlijke geboorte of cursus over Het vierde trimester is meestal wel wat groter, dit kan oplopen tot circa 18 deelnemers. Ook hierbij wordt persoonlijke aandacht gegarandeerd en is er dus voldoende aandacht voor ieders vragen en behoefte. Het exacte aantal deelnemers is ook afhankelijk van de inschrijvingen.
Is het boek ‘HypnoBirthing – The Mongan Method’ behalve in het Engels ook in het Nederlands beschikbaar?
Ja, sinds februari 2020 is het Nederlandstalige boek verkrijgbaar! Het is echter niet op de vrije markt te koop, via (online) boekhandels. Bij een volledige HypnoBirthing cursus is het boek inbegrepen.
De Engelstalige variant is ook nog steeds beschikbaar. Dit zijn tweedehands boeken, altijd in goede nieuwstaat. Geef het tijdens de eerste bijeenkomst van de cursus, of eerder, bij de cursusleidster als je liever een Engelstalig boek wilt. Het Engelstalige boek is wel los verkrijgbaar en kost 15,- euro (20 incl. verzendkosten).
Dit is mijn eerste zwangerschap en ik weet niet wat ik kan verwachten, is HypnoBirthing® dan wel geschikt voor mij?
Juist bij een eerste zwangerschap kan HypnoBirthing heel waardevol zijn, voor zowel de zwangere vrouw als haar geboortepartner. Je leert veel over zwangerschap en geboorte zodat je straks optimaal voorbereid bent voor het geboorteproces. Je hoeft dus geen ervaring te hebben met zwangerschap, geboorte of met hypnose.
Ik heb een hele nare bevalling gehad bij mijn vorige kindje, wat kan HypnoBirthing voor mij betekenen?
HypnoBirthing is vaak heel waardevol voor vrouwen met een minder positieve, nare of zelfs traumatische ervaring tijdens een eerdere geboorte. Al vroeg in de cursus krijg je oefeningen om beperkende gedachten, emoties of angsten los te laten en plaats te maken in jouw gedachten en lichaam voor een mooie nieuwe ervaring. Je leert met nieuwe kennis en een hernieuwde blik te kijken naar de zwangerschap en aanstaande geboorte. Soms is alleen deze cursus niet voldoende en is aanvullende begeleiding voor de zwangere en/of partner wenselijk, bijvoorbeeld in de vorm van therapie/EMDR/traumaverwerking/POP-poli. Bespreek jouw eerdere ervaring ook met je zorgverlener, bijvoorbeeld je verloskundige of gynaecoloog.
Mijn man/partner ziet deze cursus niet zitten, wat kan ik doen?
Het fijnste is als hij/zij wel meekomt naar de cursus. Maar het is uiteraard niet verplicht. De ervaring leert dat de meeste mannen/partners na de eerste bijeenkomst van de HypnoBirthing cursus ook ‘om’ zijn en juist enorm enthousiast worden. Want ook voor hen is er een grote en belangrijke rol weggelegd tijdens het geboorteproces. De partner wil meestal wel ‘iets kunnen doen’ tijdens de geboorte, maar weet niet wat of denkt dat dit niet zo belangrijk is. Hij/zij is juist enorm belangrijk! Alles hierover leren zij tijdens de cursus.
Ter voorbereiding zou je hem/haar kunnen informeren door te kijken naar of ervaringen van eerdere deelnemers die jullie voorgingen. Ook kan je de partner naar de Facebook pagina van HypnoBirthing Den Bosch verwijzen of naar de geboortefilmpjes onder Media .
Vertel hem/haar vooral hoe belangrijk het voor jou is om je samen voor te bereiden op de aanstaande geboorte. Je hebt samen gekozen voor deze baby/zwangerschap. Hoe fijn zou het zijn om je ook samen optimaal voor te bereiden op de komst?
Mocht je toch wat ‘veiliger’ willen kiezen, overweeg dan om (eerst) met de Eendaagse cursus Natuurlijke geboorte mee te doen. Veel deelnemers besluiten daarna alsnog om een volledige HypnoBirthing cursus te volgen. Of het is daarna voldoende voor jou en je partner en dan heeft hij/zij deze dag wel mooi benut.
Moet mijn man/partner persé mee naar de cursus?
Deelname van man/partner is natuurlijk niet verplicht. Het is wel wenselijk dat hij/zij erbij is. Lees hierover meer bij ‘Mijn man/partner ziet deze cursus niet zitten, wat kan ik doen?’. Je hebt deze baby samen gemaakt of gewenst. Het ouderschap zal je ook samen gaan doen. Hoe fijn is het dan om je ook samen voor te breiden?
Een cursus HypnoBirthing volgt de zwangere vrouw bij voorkeur met haar geboortepartner. Dit kan dus de man/partner zijn maar mag ook zeker iemand anders zijn zoals de vrouwelijke partner, een moeder, zus, goede vriendin, doula, of iemand anders die straks aanwezig mag zijn bij de geboorte van jullie kindje. Aanwezigheid van de partner is in ieder geval de eerste bijeenkomst verplicht. Dit is i.v.m. de veilige groepsvorming. Bij voorkeur komt hij/zij minimaal ook bijeenkomst 3 en 5. Maar het liefst dus alle bijeenkomsten!
Ik wil graag of moet in het ziekenhuis/kraamcentrum bevallen, kan ik dan HypnoBirthing gebruiken?
Zeker, ook in een ander omgeving dan thuis kan HypnoBirthing toegepast worden door de barende vrouw en haar geboortepartner. Tijdens de cursus leer je juist om je niet te laten belemmeren door (veranderende) omstandigheden maar om je te focussen op datgene wat voor jou op dat moment belangrijk is. Ook leer je hoe je jouw omgeving kan aanpassen aan jouw wensen en sfeer en de zorgverleners kan betrekken bij jouw geboorteproces.
Ik heb een medische indicatie en/of ben onder begeleiding van een gynaecoloog, is een cursus dan voor mij wel zinvol?
Ook in een medische omgeving of als er mogelijke complicaties zijn kan je veel HypnoBirthing technieken gebruiken. Juist daar kan HypnoBirthing je helpen om te focussen, rustig te blijven en vertrouwen te houden in jouw eigen lichaam en in de baby. Bovendien krijg je als deelnemer veel handige tips om in gesprek te blijven met jouw zorgverleners en hen te betrekken in het geboorteproces dat jij voor jezelf en je baby voor ogen hebt.
Krijg ik een pijnvrije bevalling als ik deze cursus heb gevolgd?
Het volgen van een HypnoBirthing® cursus garandeert geen pijnvrije bevalling. Het draagt wel bij aan een optimale voorbereiding op een ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte. Je leert tijdens de cursus om anders te kijken naar pijnbeleving en er mee om te gaan in plaats van er tegen te verzetten. Barende vrouwen die HypnoBirthing technieken goed toepassen ervaren over het algemeen ook veel minder onprettige gevoelens, hebben een vlotter baringsproces met minder lichamelijke ongemakken.
Kan ik ook een verkorte cursus volgen?
Alle kennis en praktische oefeningen die je tijdens de complete cursus krijgt aangeboden zijn simpelweg niet in één dag of enkele uren te stoppen. Aan het einde van de cursus hebben alle deelnemers gegarandeerd veel positieve bagage om vol vertrouwen uit te kijken naar de ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte waar je jezelf op hebt voorbereid. Dit is vooral fijn als je voor de eerste keer ouders wordt.
Ook omdat HypnoBirthing gecertificeerde cursusleiders graag aan een gezamenlijke standaard willen voldoen, staan wij er voor dat alle deelnemers een gelijkwaardige cursus aangeboden krijgen (vijf bijeenkomsten van circa 3 uur). Uitzondering hierop is voor zwangere vrouwen en hun geboortepartner die al eerder een cursus HypnoBirthing® hebben gevolgd. Voor hen is een persoonlijke opfriscursus een mogelijkheid. Het is ook mogelijk om een volledige privé-cursus te volgen, deze bied ik aan in vier bijeenkomsten. Informeer gerust naar de mogelijkheden via het contactformulier.
Heb jij echter een hele specifieke begeleidingsvraag omdat je bijvoorbeeld al een eerdere (minder positieve) geboorte-ervaring hebt, wat snelle ontspanningstechnieken wil leren, of omdat je specifiek wil streven naar een goed geboorteplan? Kijk dan eens bij het aanbod van eenmalige bijeenkomsten, bijvoorbeeld ‘Een goed gesprek’ vanaf 1,5 uur, of de Eendaagse cursus.
Twijfel je helemaal nog of een volledige cursus wel bij jou/jullie past of heb je hiervoor geen mogelijkheden? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvende telefonische kennismaking of doe mee met de Eendaagse cursus Natuurlijke geboorte. Dat is geen HypnoBirthing in één dag, maar wel een hele fijne en nuttige manier om te proeven van de aanpak van de cursusleidster van HypnoBirthing Den Bosch en alle kennis en technieken die zij beheerst.
Word ik gehypnotiseerd tijdens deze cursus?
Nee, je wordt niet gehypnotiseerd of onder hypnose gebracht. Het enige dat de leert is om jezelf in een ultieme ontspanning te (laten) brengen en een focus te hebben op datgene wat op dat moment belangrijk is. Je bent en blijft altijd volledige bij bewustzijn en zelf in controle over je fysieke en mentale gevoelens. Alle hypnose is zelfhypnose.
Ik volg/deed al Yoga en/of Mindfulness. Welke toegevoegde waarde heeft HypnoBirthing voor mij?
Yoga of Mindfulness zijn een goede aanvulling of voorbereiding op HypnoBirthing. Sommige oefeningen en technieken zijn bijna hetzelfde. Wat HypnoBirthing uniek maakt, is dat het zich specifiek richt op de zwangerschap en het geboorteproces en alles wat daarbij komt kijken. Er is vooral veel theoretische uitleg en uiteraard veel aandacht voor ontspanningsoefeningen d.m.v. de hypnose technieken. Bovendien is deze cursus een complete cursus voor de aanstaande moeder én haar geboortepartner, zodat jullie samen en beiden optimaal voorbereid zijn.
Wat is het verschil tussen HypnoBirthing en een ‘gewone’ zwangerschapscursus?
Iedere zwangere vrouw kiest een cursus die bij haar past en eventueel bij haar geboortepartner. Wat HypnoBirthing® uniek maakt is dat het je veel kennis en praktische oefeningen biedt die je kan gebruiken tijdens het geboorteproces maar ook daarvoor, tijdens de zwangerschap en daarna tijdens de kraamperiode. Het gaat uit van de kracht van de barende vrouw, gesteund door kennis en een positieve insteek. Bij HypnoBirthing leer je om het zogenaamde ‘Angst – Spanning – Pijn syndroom’ te voorkomen of te doorbreken waardoor je vol vertrouwen jouw ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte tegemoet ziet.
Mijn verloskundige (of andere zorgverlener) kent HypnoBirthing nog niet. Hoe zorg ik voor betrokkenheid en samenwerking?
Steeds meer zorgverleners raken bekend met en enthousiast over HypnoBirthing. Zij zien ook de toegevoegde waarde van deze cursus voor de aanstaande moeder, haar geboortepartner maar ook voor de rol van de zorgverlener. Als jouw zorgverlener nog niet bekend is met HypnoBirthing kan je hem of haar verwijzen naar deze website van HypnoBirthing Den Bosch of naar die van HypnoBirthing Nederland.
Regelmatig biedt HypnoBirthing Den Bosch de training HypnoBirthing voor zorgverleners aan waarin verloskundigen, kraamverzorgenden, doula’s en andere beroepsmatige geïnteresseerden, de basisprincipes van de methode uitgelegd krijgen. Ook zit hierin uitleg over de ademhalingstechnieken en de waardevolle rol die zij kunnen innemen bij ‘HypnoBirthing ouders’. Je kan je zorgverlener verwijzen naar deze training.
Tijdens de HB cursus voor aanstaande ouders krijg je als deelnemers ook een hand-out voor jouw zorgverleners. Hierin kunnen zij de voor hen belangrijkste informatie en praktische tips doorlezen. Ook word je gestimuleerd om met jouw zorgverlener over het geleerde van de cursus te praten.
Waarom kost deze HypnoBirthing cursus zo veel tijd?
Een geboorte is een zeer belangrijk moment in het leven van een (aanstaande) moeder en haar geboortepartner. De voorbereiding hierop mag daarom ook de nodige tijd en energie krijgen die het verdient. Tijdens de HypnoBirthing cursus krijg je zoveel tips en theorie, die simpelweg niet in minder tijd te brengen zijn. Het heeft allemaal met elkaar te maken en is het allemaal zo belangrijk dat het genoemd en uitgelegd moet worden om het grote geheel en de verbanden te zien. Daarnaast toont onderzoek en de praktijk aan dat de aangeboden herhaling en frequentie van deze cursus optimaal is om nieuwe informatie te leren en te verwerken.
Na iedere bijeenkomst volgt aanbevolen huiswerk om hetgeen is aangeboden tijdens de bijeenkomst nogmaals door te nemen, te oefenen of juist voor te bereiden voor de volgende keer. Reken er op dat je, naast de bijeenkomsten, nog ongeveer een dagdeel per week bezig kan zijn met deze cursus in je eigen tijd. Het is dus intensief maar zeker de moeite waard!
Mocht een volledige HypnoBirthing cursus toch niet passen in jouw termijn van de zwangerschap of beschikbare tijd, overweeg dan de Eendaagse cursus Natuurlijke geboorte. Dit is geen HypnoBirthing in één dag, het bevat echter wel een aantal mooie elementen en technieken uit deze methode. Lees de volledige inhoud van de cursus hier.
Ik kan één van de bijeenkomsten niet aanwezig zijn, wat moet ik doen?
Natuurlijk is het optimaal om alle bijeenkomsten van de cursus aanwezig te zijn. Maar soms hebben andere afspraken prioriteit. Als je dit van te voren weet, kunnen we bij inschrijving al afspreken om in een privé-bijeenkomst, tegen meerprijs, een inhaalmoment te plannen rondom de gemiste groepsbijeenkomst. Dit raad ik zeer sterk aan. Het is voor jezelf en voor de andere deelnemers echt niet fijn als je een gedeelte van de inhoud hebt gemist. Het is zeer wenselijk dat alle deelnemers in ieder geval de eerste bijeenkomst aanwezig zijn. Indien je die bijeenkomst niet aanwezig kan zijn vraag ik je met klem om deze privé in te halen. Bij afwezigheid door ziekte of andere onvoorziene omstandigheden kunnen we in overleg naar een passende oplossing kijken.
Voor aanvang van de cursus en na iedere bijeenkomst krijg je ook het aanbevolen huiswerk toegestuurd. Dit dekt deels de lading van de gemiste bijeenkomst en bereid je voor op de volgende. Het is niet mogelijk om een cursus die live op cursuslocatie gegeven wordt, geheel of gedeeltelijk online te volgen.
De Nederlandse taal spreek/lees ik niet goed. Of mijn partner is van niet Nederlandse afkomst. Kan ik de cursus dan wel volgen?
Door middel van een (telefonische) kennismaking kunnen we aftasten of je/jullie de cursusinhoud toch kunnen volgen in het Nederlands in de groepscursus. Verwachten we hierbij toch moeilijkheden, dan kunnen we bespreken of een privé-cursus in het Engels een optie is. Goed om te weten: het boek, de cursusmap en audiobestanden met affirmaties en ontspanningsoefeningen zijn ook in het Engels (en vele andere talen) beschikbaar. Samen vinden we wel een manier om ook jou/jullie voor te bereiden op een ontspannen, natuurlijke en mooie geboorte!
Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? En geeft de overige informatie op de website ook geen duidelijkheid? Neem gerust contact op met HypnoBirthing Den Bosch.
“When you change the way you view birth, the way you birth will change.”
– Marie F. Mongan –