HypnoBirthing® methode en filosofie

De methode

HypnoBirthing® is een methode die gebaseerd is op het feit dat baby’s op een ontspannen, natuurlijke en mooie manier geboren mogen worden. Het is een praktische en positieve zwangerschapscursus voor aanstaande ouders, waarin denken én doen wordt gecombineerd door de combinatie van kennisuitwisseling en oefeningen.

De nadruk ligt op kennis over zwangerschap en geboorte , maar er is ook veel aandacht voor ademhalingstechnieken, de invloed van jouw gedachten en het effect van hormonen op de werking van jouw lichaam tijdens de geboorte. Tijdens deze complete cursus leer je ook over (prenataal) ouderschap, (borst)voeding, en het bewustzijn van de ongeboren baby.

Het is een simpel en eenvoudig programma dat zorgvuldig is doordacht door de jaren heen om moeders te helpen herinneren aan de eenvoud van geboorte. Zoals de meeste barende vrouwen geen interventies/procedures nodig hebben om hun baby veilig en gezond op de wereld te zetten, zo hebben ze ook geen moeilijke oefeningen nodig om zichzelf voor te bereiden op een rustige en comfortabele geboorte. Het (geboorte) lichaam en de baby weten precies wat te doen.

HypnoBirthing® leert zwangere vrouwen en hun partner te vertrouwen op de natuurlijke manier van baren, om te ontspannen en hun lichaam te laten doen waar ze voor bedoeld is. Door een aantal belangrijke technieken te oefenen worden gedachten geprogrammeerd en het lichaam voorbereid op een ontspannen geboorte.  Deze herhaling van positieve kennis en oefeningen geeft aantoonbaar een goed resultaat.

De filosofie

HypnoBirthing® is niet alleen een methode maar ook een filosofie. Deze filosofie is mede gebaseerd op het boek ‘Moeder worden zonder vrees’ (Childbirth without fear) van Dr. Grantly Dick Read. HypnoBirthing® leert je dat, als angst en spanning en medische complicaties geen deel uitmaken van het geboorteproces.

Marie Mongan (V.S.) is de grondlegster van de methode. Zij heeft het boek en de cursus ontwikkelt en haar gedachtengoed in de loop der jaren verspreid. Haar werk wordt, ook na haar overlijden in juni 2019, voortgezet door toegewijd team, waarin onder andere haar dochter.

We believe that every woman has within her the power to call upon her natural instincts to bring about the best possible birthing for her baby and herself”

– Marie F. Mongan –

Gecertificeerde HypnoBirthing® cursusleidsters leren met succes vrouwen en hun geboortepartner te vertrouwen in het geboorteproces en angsten en beperkende gedachten los te laten. HypnoBirthing® cursusleidsters zijn te vinden in 40 landen over de hele wereld. Nederland kent circa 70 gecertificeerde cursusleidsters.

(Bron: http://hypnobirthing-nederland.nl/over_ons)

“Toen het geboorteproces begonnen was heb ik gejuicht van blijdschap en was ik erg opgetogen dat we onze kleine meid eindelijk gingen ontmoeten. Ik had meteen alle vertrouwen in het proces, mijn lichaam, kindje en man. Ik merkte dat ik ook helemaal niet bang of nerveus was. Ik heb ook meteen gebruik gemaakt van de ademhalingstechnieken zodra de golvingen waren begonnen. Mijn man heeft ook de Light touch massage toegepast zodra ik aangaf dat nodig te hebben.”